آشنایی با نسخه بعدی جوملا ۴ که نسخه نهایی آن اواخر سال 98 منتشر می‌شود.

اگر اوایل سال 1398 به بخش افزونه‌های سایت جوملا جهانی مراجعه کرده باشید مسلما دیده اید که بعضی از افزونه ها برچسب 4Alpha دارند به این معنی که از نسخه آلفای جوملا ۴ پشتیبانی میکند. وجود برخی افزونه ها برای نسخه آلفای جوملا ۴ به این معنی هست که به زمان انتشار نهایی جوملا ۴ نزدیک می‌شویم. اگر حوصله ترجمه مطالب انگلیسی در مورد جوملا ۴ را ندارید من برای شما این مطالب را جمع بندی و به زبان شیرین فارسی در این مطلب آورده ام. امیدوارم از خواندن آن لذت برده و مثل من سر ذوق بیایید.

کلیات جوملا ۴

این نسخه از جوملا که الان دارید می‌بینید آلفا ۷ هست. جوملا اعلام کرده که آخرین نسخه جوملا 10/3 خواهد بود و در این نسخه هیچ ویژگی جدیدی ارائه نمی‌کند و صرفاً امکانی برای کمک به مهاجرت از جوملا ۳ به جوملا ۴ قرار خواهد داد. همچنین تا دو سال پس از انتشار جوملا ۴ در زمینه رفع عیب از جوملا ۳ پشتیبانی می کند و بعد از آن مجبورید از جوملا ۴ استفاده کنید. برای نصب این نسخه نیاز به php نسخه 1/7 دارید. عملیات نصب نیز همان روال معمول هست و فقط ظاهر آن فرق دارد.

آشنایی با بخش کاربری جوملا 4

 اول از همه نگاهی به بخش کاربری قالب پیش فرض جوملا ۴ می‌اندازیم. قالب بخش کاربری Cassiopeia نام دارد که معادل انگلیسی صورت فلکی ذات الکرسی در قطب شمال است.

این مژده را به طراحان افزونه‌های جوملا می دهم که نسخه 4 جوملا از نسخه جدید فریم ورک محبوب بوت استراپ یعنی Bootstarp 4 پشتیبانی می کند. همچنین در این قالب از Fontawesome نسخه 4.7 هم استفاده می کند. البته الان که در حال مطالعه این مطلب هستید Fontawesome 5 منتشر شده است. در نسخه ۳ جوملا از فونت آیکون Glyph استفاده می شد.

 اشاره کردیم که جوملا ۴ از بوت استرپ ۴ پشتیبانی می کند. در Bootstarp 4 در کلاس row از قابلیت flex-box استفاده شده به این معنی که دیگر نیازی نیست برای کلاس‌های col در زبان‌های مختلف از float های right و left استفاده کنید. بلکه چیدمان col ها بر اساس direction به طور خودکار چپ چین یا راست چین می شوند. در آینده نزدیک آموزش مفصلی از قابلیت های flex-box منتشر خواهم کرد.

آشنایی با بخش مدیریت جوملا 4

 در بخش مدیریت تغییرات ظاهری بسیاری وجود دارد.

آشنایی با بخش مدیرت جوملا 4

کمپانی جوملا عادت دارد از اسم خدایان یونان و مصر برای قالب های بخش مدیریت استفاده می‌کند و اسم قالب مدیریت جملات چهار Atum هست. آتوم از خدایان بسیار قدیمی مصر است و کاهنان معتقد بودند وقتی هیچ چیز از جمله خود دنیا نیز وجود نداشته او از خودش بوجود آمده ( عجب !!! ) و تمام خدایان از جمله خدای آمون و دنیا از او منشا گرفته اند ( واقعا یوزارسیف چقدر زحمت کشید تا این مصری ها رو هدایت کرد ).

منوی افزونه ها که در نسخه 3 امکانات مدیریت افزونه ها و قالب ها و پلاگین ها رو می داد حالا به داخل منوی سیستم رفته و در این قسمت در دسترس هست.

تغییرات منوی سیستم در جوملا 4

همچنین مدیریت ماژول ها علاوه بر این قسمت از طریق منوی مطالب نیز در دسترس هست تا بدون نیاز به ورود به منوی سیستم ها امکان مدیریت ماژول ها وجود داشته باشد.

بقیه منو ها تغییری نکرده اند و صرفا محل منو ها از بالای صفحه به کنار صفحه منتقل شده است.

یکی از امکاناتی که در جوملا 4 اضافه شده Work Flow یا روال کاری نام دارد که در مقاله ای جداگانه به آن خواهم پرداخت.

همچنین قسمت مدیریت رسانه ها نیز جالب تر شده و امکان ویرایش نام تصاویر و پوشه ها در آن فراهم شده است. همچنین امکان  crop ( دور بُری ) ، resize ( تغییر اندازه ) و Rotate ( چرخش ) و اشتراک تصاویر نیز فراهم شده است.