تغییر مسیرها در جوملا در بخش سیستم در اصل، کامپوننت ریدایرکت جوملا برای مدیریت لینک های شکسته در وب سایت شماست. هر مدیر سایت و سئو کاری به وضوح می داند که تعدد لینک های شکسته در وب سایت، چه پیامدهای ناگواری برای سئو وبسایت شان دارد. در جوملا به واسطه وجود کامپوننت ریدایرکت براحتی می توانید لینک های شکسته وب سایت خود را پیدا و مدیریت کنید. در ادامه با جزئیات بیشتری در باره نحوه مدیریت لینک های شکسته و ریدایرکت لینک ها در جوملا آشنا می شوید.

سیستم ریدایرکت جوملا یک پلاگین به نام تغییر مسیر دارد که وظیفه اش جمع آوری لینک هایی هست که در سایت درخواست شده ولی وجود نداره. در تصویر زیر تنظیمات پلایگن تغییر مسیر جوملا را می بینید:

پلاگین تغییر مسیر جوملا
پلاگین تغییر مسیر جوملا به جمع آوری لینک های شکسته وبسایت شما کمک می کند.

این لیستی که در سیستم > تغییر مسیرها می بینید دقیقا توسط این پلاگین ساخته می شود.

مسئله ای که هست این است که تعداد بسیار کمی از این لینک ها واقعا توسط کاربران سایت کلیک شده اند و خیلی از این لینک ها توسط روبات های هکر ها درخواست شده است. یعنی این ربات ها یک لیست از لینک هایی که می دانند آسیب پذیر هست، دارند و تصادفا روی سایت ها تست می کنند و اگر یکی از این روبات ها چنین آسیب پذیری ای پیدا کند هکر را خبر می کند و هکر سایت رو مورد حمله قرار می دهد. حتی این لینک ها ممکنه مربوط به سیستم مدیریت محتوای وردپرس باشن. مثل  لینک هایی که در تصویر زیر می بینید:

ریدایرکت جوملا

چون این ربات ها توان تشخیص تکنولوژی ای که یک سایت با آن ساخته شده است را ندارن، در سایت جوملایی دنبال لینک وردپرس برای نفوذ هستند!!!!! (دلیلی بر نا ایمن بودن ووردپرس، چیزی که مدت هاست داریم فریاد می زنیم ولی متاسفانه گوش شنوایی نیست). برای همین این لیست همیشه در حال اضافه شدن است. 

تعدادی از این لینک ها مثل آنهایی که عبارت _com دارند ( مثل com_komento یا com_easysocial ) ممکن است یکی از موارد زیر باشند:

  1. یک فایل css / JS هست که پیدا نمی شود.
  2. لینک یک کامنت یا مطلبی است که پاک شده و دیگر وجود ندارد.
  3. دکمه ای است از نوع لینک که عملی خاص مثل ویرایش یا چیزی مانند اینکار را انجام می دهد و توسعه دهنده کامپوننت فراموش کرده است آنرا noindex nofollow کند.
  4. سایر دلایل

اگر در پلاگین تغییر مسیر گزینه جمع آوری آدرس ها را غیر فعال کنید دیگر این لیست جمع آوری نمی شود. ولی از طرفی دیگر، اگر این پلاگین، لینک های شکسته رو جمع آوری نکند شما متوجه لینک های شکسته سایت تان نمی شوید مگر اینکه از سرچ کنسول گوگل استفاده کنید. بنابراین باید بتوانید تشخیص دهید که کدام لینک واقعا مربوط به وبسایت شماست و کدام توسط ربات ها ایجاد شده. در ادامه، گام های تشخیص اینکه لینک نمایش داده شده در کامپوننت ریدایرکت مربوط به سایت شما هست یا نه را بررسی می کنیم:

گام اول - تعداد خطای 404:

اولین گام، توجه به ستون بازدید 404 است. اگر عدد قید شده در این ستون بیش از 5 یا 10 تا هست، به احتمال خیلی زیاد این لینک در وبسایت شما وجود داره و در صورت امکان باید اصلاح شود. آدرس هایی که بازدید 404 شان زیر 5 تاست را می توانید پاک کنید. ولی اگر تعداد بیش از این مقادیر بود به گام دوم بروید.

گام دوم - آشنا بودن لینک:

اگر لینک شکسته ای که ایجاد شده لینک مطلب یا منوی وب سایت شماست به راحتی قابل تشخیص است. توجه داشته باشید که چون ما زبان فارسی استفاده می کنیم ممکن است لینک به عنوان مثال به جای اینکه بصورت https://joomlaboy.ir/گالبو نمایش داده شود با کاراکتر های نا آشنا مثل https://joomlaboy.ir/%D9%88%D8%A8%D9%84%D8%A7%DA%AF به شما نشان داده شود. برای تبدیل این کاراکترها به کاراکترهای فارسی کافیست در اینترنت عبارت url decoder online را جستجو کنید و بصورت آنلاین لینک ها را decode کنید تا دریابید که مربوط به کدام لینک از وب سایت شماست.

اگر لینک ها نا آشنا بود به گام سوم بروید.

گام سوم - لینک های سیستمی و مستقیم: 

قبل از آنکه به گام سوم بپردازیم باید با مفهوم لینک های سیستمی آشنا شوید. اگر در جوملا یک دسته بندی برای مثلا مطالب یا محصولات تان ایجاد کرده اید ولی منویی برای آن در نظر نگرفته باشید برای آن مطالب یا محصولات آن دسته بندی، لینک های مثل index.php?option=com_hikashop&view=product&layout=show&id=123 یا index.php?option=com_content&view=article&id=2  ایجاد خواهد شد تا قادر به مشاهده آن ها باشید. به این نوع لینک ها، لینک های سیستمی می گویند.

اگر لینکی که می بینید مربوط به جوملا باشد حتما عبارت _com دارد ( مثل com_komento یا com_easysocial ) و ممکن است یکی از موارد زیر باشند:

1- یک فایل css / JS هست که پیدا نمی شود. این لینک ها معمولا بصورت لینک مستقیم به فایل نمایش داده می شوند مثل administrator/components/com_djmediatools/assets/style.css یا مشابه آن. دقیقا لینک مستقیم یک فایل css یا js که دیگر در آن دایرکتوری وجود ندارد.

2- لینک یک کامنت یا مطلبی است که پاک شده و دیگر وجود ندارد.

3- دکمه ای است از نوع لینک که عملی خاص مثل ویرایش یا چیزی مانند اینکار را انجام می دهد و توسعه دهنده کامپوننت فراموش کرده است آنرا noindex nofollow کند. این نوع لینک ها معمولا بصورت administrator/index.php?option=com_redirect&task=link.edit&id=7838 نمایش داده می شوند و یک task یا وظیفه را ( مثلا ویرایش یا حذف یا لایک ) فراخوانی می کنند. اگر دقت کنید کلمه task و edit را در این لینک می بینید.

4- سایر موارد ( شما برای ما در کامنت ها بنویسید تا اضافه کنیم).

اگر هیچ کدام از موارد بالا صدق نمی کرد، آن لینک شکسته در وبسایت شما وجود ندارد و توسط ربات هکرها ایجاد شده است و می توانید با خیال راحت پاک کنید. بعد از پاکسازی لینک های قلابی، نوبت به ریدایرکت لیک های شکسته واقعی می رسد. در تصویر زیر چندنمونه از لینک هایی که تعداد بازدید 404 بسیار بالایی دارد و ریدایرکت شده اند را می بینید:

نحوه ریدایرکت در جوملا

همانطور که می بینید بعضی از این موارد ریدایرکت شده اند و بعضی نشده اند. در مورد این تصویر هر ردیف را بصورت جداگانه توضیح می دهم.

در ردیف اول لینک index.php به صفحه اصلی ریدایرکت شده.

در ردیف دوم و سوم، در ستون آدرس وب باطل شده، لینک کامپوننت easyblog قید شده که اصلا روی سایت ما وجود ندارد. پس نتیجه می گیریم توسط روبات های هکر ها ایجاد شده و شخصا از کامپوننتی که این چنین سیبل هکر ها شده استفاده نخواهم کرد. برای این مورد نیاز به ریدایرکت نیست و اجازه می دهم روبات هکر ها همچنان در اشتباه را بزند.

سایر ردیف ها بجز ردیف آخر نیز لینک هایی بود که قبلا در وبسایت وجود داشته و در حال حاضر با لینک های جدید جایگزین شده. بنابراین آدرس جدید لینک ها را قید کرده ایم. مثلا فایل های زبان قبلا در آدرس دیگری بود که به آدرس جدید ریدایرکت شده است.

ریدایرکت لینک های شکسته در جوملا

فیلد آدرس وب منقضی شده همان لینک شکسته ای است که پلاگین تغییر مسیر برای ما در لیست آورده و آدرس نشانی وب جدید لینک جدیدی است که باید به آن ریدایرکت شود. فراموش نکنید که فیلد وضعیت را حتما فعال کنید.